Д, Ж, Ц, Щ - от снощи тези 4 новоизработени букви под

...
Д, Ж, Ц, Щ - от снощи тези 4 новоизработени букви под
Коментари Харесай

Буквите за сядане са пейки за четене на поезия

Д, Ж, Ц, Щ - от нощес тези 4 новоизработени „ букви под прикритие “ (на пейки) се намират пред Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “. Като пейки, комфортна за сядане е единствено Д, само че и четирите правят идеална работа, в случай че решите да седнете за малко, колкото да прочетете прикрипените към тях с верижки стихове на модерни български поети.

Те са продължение на тези букви за сядане — или пейки за четене, които при своето основаване бяха полускрити из града и обособяваха литературни кътчета на неочевидни места. Не всички букви от българската писменост имаха шанса да бъдат включени в акцията, която съчетава типография, градски дизайн и са краткотрайна лирика - и да пътуват до Берлин, Париж и други европейски градове.

Освен четирите, с които започнахме, това са още  Б, З, И, Й, Ч, Ш,  Ъ, ь, Ю, Я,  или тези български букви, които наподобяват малко по-патриотични от останалите. Това е по този начин, тъй като те нямат графичен аналог в нито в латинската, нито в гръцката писмености и придават уникалност на българската, като в същото време затрудняват множеството европейци да разберат поне по какъв начин звучи написаната писмен знак. Но най-малко ще научат по какъв начин наподобява.

Идеята да се превърне градът по едно и също време в буквар, поетична антология и изобщо място за просвещение на художниците Кирил Златков и Боряна Зафирова от 2017 година минава през разнообразни други разновидности, до момента в който стигне да буквите пейки, които към този момент са познати освен у нас, само че и в чужбина. Второто издание на плана стартира с нова визия и нова стратегия.  

На всяка скамейка може да бъдат прочетени стихотворенията, написани особено за плана от Анна Лазарова, Галина Николова, Георги Господинов, Иван Ланджев, Красимира Джисова, Марин Бодаков, Мария Калинова, Мирела Иванова, Надежда Радулова, Никола Петров, Петър Чухов, Силвия Чолева, Стефан Иванов и Цочо Бояджиев. За мнозина това е най-хубавата част на плана — хората, които надали някова биха си биха си купили книга от актуален български стихотворец, имат късмет да прочетат тези стихове.

В момента се създават още 4 пейки-букви по дизайн на Албена Лимони и Костадин Кокаланов. Осемте пейки-букви ще останат пред Националната библиотека до 21 май, а по-късно ще отпътуват първа за Брюксел, където за цяло лято са планирани разнообразни събития, свързани със актуалната българска литература. Накрая ще има фестивал на българската литература с участитето на автори — а по-късно буквите ще отпътуват  за Гент, където ще бъдат ситуирани в разнообразни учебни заведения и университет, във всеки по една българска писмен знак. 

Планира се и издаването на антология с лирика „ Скритите букви “, която ще бъде преведена на немски и показана през септември в София и в Мюнстер, където ще гостува остарелия комплект букви, а преди този момент, през август в Единбург. Цяло лято букви-пейки ще има в София, „ скрити “ към фонтава в парка на НДК.

Досега планът е гостувал в Париж, Берлин, Будапеща, Рабат и Пловдив. /БГНЕС

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР